Lambda no organitzarà cap festa de l'Orgull LGTBI a València per "ingerències” de la Generalitat i l'Ajuntament

La marxa reivindicativa del 28 de juny acabarà amb una concentració per a evitar ser "un acte per a rentar la imatge" d'ambdós governs

Fran Fernández, coordinador de Lambda, en la compareixença d'este dimecres / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de maig 2024 - 12:49 Actualitzat: 15 de maig 2024 - 21:41

El col·lectiu Lambda, la Federació Estatal LGTBI+ i l'Associació d'Empreses i Professionals per a Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals de la Comunitat Valenciana (Avegal) han denunciat este dimecres "amenaces, coaccions, insults i una insolència constant" des del canvi de govern a València. Açò, a més de "les retallades en drets", ha fet que enguany l'Orgull LGTBI de la ciutat prescindisca de la festa posterior a la marxa reivindicativa per primera vegada, sense tindre en compte la pausa per la pandèmia.

L'objectiu és, segons han explicat, evitar que esta celebració es convertisca en un acte de pinkwashing o "llavat d'imatge rosa" per als governs municipal i autonòmic; és a dir, fer servir el col·lectiu LGTBI per a "blanquejar" la seua imatge. El coordinador de Lambda, Fran Fernández, assegura que açò "és el que s'ha intentat".

Entre octubre i desembre del 2023, ha informat Fernández, la Generalitat va posar en marxa, amb la col·laboració de la Diputació i l'Ajuntament de València, "un comité organitzador constituït d'esquena als consells consultius LGTBI i Trans, que eren els legitimats per a això". En els últims dos mesos, ha afegit, s'han produït noves actuacions "amb la finalitat d'usurpar la representació de les entitats LGTBI i controlar espais de participació", com ara la composició del Comité dels Gay Games de València 2026 o el nomenament de l'alcalde del PP de Gàtova (Camp de Túria) com a representant del Consell Trans Valencià.

Quant a les "significatives retallades en drets" del primer trimestre del 2024, s'ha enumerat l'eliminació a la província de València de formació en diversitat LGTBI a més de 20.000 joves, la censura de llibres infantils sobre la diversitat familiar i LGTBI, la cancel·lació del servei Infosex de l'Ajuntament de València i la negació de la discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI per part de membres del govern valencià.

Juan Velasco, president d'Avegal, ha expressat que "no es donen les circumstàncies adequades per a tindre la certesa d'obtindre un resultat satisfactori, en el qual treballem amb independència, amb el nostre propi criteri i amb el suport complet de les entitats LGTBI". És per això que no consideren "viable" l'organització de la festa posterior a la marxa reivindicativa.

La manifestació d'enguany, el divendres 28 de juny, acabarà de nou a la plaça de l'Ajuntament amb una concentració protesta i "eixa nit ens refugiarem als locals LGTBI+, com hem fet històricament quan no teníem el suport social que tenim hui", ha etzibat Fernández.

L'Ajuntament destaca el "to cordial" i la col·laboració amb Lambda

Davant d'esta denúncia pública, el consistori ha mostrat la seua "sorpresa" i ha destacat el "to cordial" que van mantindre en la reunió en què es va decidir que la data fora el 22 de juny i el lloc, la plaça de l'Ajuntament per a fer-ho compatible amb les dates de celebracions de l'Orgull LGTBI en altres municipis. Fonts municipals han assegurat que l'executiu ha mantingut la col·laboració amb el col·lectiu Lambda i la subvenció de 12.000 euros està inclosa en els pressupostos, com en anys anteriors.

Segons han explicat, la regidora d'Esports, Igualtat i Educació de l'Ajuntament de València, Rocío Gil, va mantindre una reunió en què es van proposar tres dates i es va decidir la del 22 de juny. En esta trobada, han indicat, "no es va mostrar cap disconformitat amb les propostes comentades".

Compromís i el PSPV acusen l'Ajuntament i el Consell d'LGTBI-fòbia

La portaveu de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, ha qualificat de molt greu" esta denúncia i parla d'"LGTBI-fòbia" per part dels governs de Mazón i Catalá. En esta línia s'ha pronunciat la també regidora de la formació valencianista al consistori i excoordinadora de Lambda Lluïsa Notario, que ha acusat el Partit Popular de tindre "un historial d'LGTBI-fòbia i menyspreu envers les persones LGTBI que no podran blanquejar".

Cristina Martínez, portaveu LGTBI del PSPV a les Corts, ha acusat el Consell de "donar ales als discursos LGTBI-fòbics" i de "retrocedir en polítiques LGTBI". Antoni Benito, secretari LGTBI i de Diversitat del partit, ha remarcat que l'executiu autonòmic els "avergonyeix" i ha reivindicat la "unió i la reivindicació".

La Generalitat diu que mantindrà l'ajuda a totes les entitats LGTBIQ+

Per la seua banda, el director general de Diversitat, Stephane Soriano, ha assegurat este dimecres que la Generalitat mantindrà la col·laboració, l'ajuda i continuarà escoltant "totes les entitats LGTBIQ+ de la Comunitat Valenciana sense sectarisme ideològic”, a tot el territori valencià, recordant que fomenten més de 25 orgulls i 80 actes.

Així mateix, Soriano ha expressat la màxima “sorpresa de la Generalitat per les acusacions emeses per este col·lectiu” i ha recordat que, des de la Secretaria Autonòmica d'Igualtat i Diversitat, “s'han mantingut reunions amb totes les entitats LGTBIQ+ de la Comunitat Valenciana, siga de manera individual o col·lectiva, i Lambda va ser el primer col·lectiu rebut només cinc dies després de prendre possessió del meu càrrec com a director general”.

Segons defensa, en cadascuna de les trobades organitzades “s'ha manifestat la clara voluntat del Consell de col·laborar i donar suport a tots aquells actes i celebracions que fomenten la diversitat”. El director general de Diversitat ha recalcat que “la Comunitat Valenciana és una terra de llibertat i de diversitat, que no ha de caure en discursos sectaris, en un tema transversal que ha d'abordar-se amb unitat i consens”.

També et pot interessar

stats