La policia espanyola de Paterna es nega a fer el DNI a un ciutadà perquè la documentació era en català

  • La Plataforma per la Llengua ha presentat una denúncia i reclama que s'obri un expedient sancionador contra l'agent que va cometre la discriminació lingüística

VilaWeb
Una imtage de la façana de la comissaria de la policia espanyola a Paterna (Google Maps)
Redacció
16.05.2024 - 13:42
Actualització: 16.05.2024 - 13:56

La comissaria de la policia espanyola de Paterna ha estat l’epicentre d’un altre cas de discriminació lingüística. Segons que denuncia la Plataforma per la Llengua, un agent es va negar a expedir el primer DNI d’un ciutadà perquè va presentar el certificat de naixement en català. Arran d’això, l’afectat va haver de tornar al registre civil a demanar una còpia de la documentació en castellà.

La Plataforma per la Llengua ha presentat una denúncia administrativa perquè s’obri un procediment sancionador contra el policia per haver vulnerat els drets lingüístics d’un ciutadà. Així mateix, l’entitat reclama a la policia que esmeni la seva pàgina web perquè, contravenint el marc legal, recomana que tota la documentació es presenti en castellà.

“Invalidar un document oficial per estar escrit en valencià és una denegació de l’oficialitat de la llengua i, en conseqüència, un atac frontal a l’estatut d’autonomia dels valencians. En eixe sentit, el valencià és la llengua pròpia, oficial i tota la ciutadania té dret de conéixer-lo, usar-lo i aprendre’l amb total normalitat. L’estatut, a més, també protegeix els valencianoparlants de la discriminació per raó de la llengua”, afegeix en un comunicat.

La Plataforma per la Llengua també recorda que la constitució espanyola obliga els cossos policíacs a protegir els drets i llibertats dels ciutadans, de manera que han d’actuar “amb absoluta neutralitat política i imparcialitat i, en conseqüència, sense cap discriminació per raó de raça, religió o opinió”. A més, assenyala que, segons el règim disciplinari de la policia, un cas de discriminació lingüística és una falta molt greu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any